ING hoofdkantoor, Haarlem

Het districts- en regiokantoor ING Bank staat op het snijpunt van de Wilhelminastraat en de Leidsevaart in Haarlem. Voor het ontwerp verdiepte Max van Aerschot zich in de geschiedenis van de locatie. Zo bleek dat in 1657 de trekvaart naar Leiden werd gegraven waardoor een schiereiland ontstond tussen Leidse vaart en de stadsgracht. Het schiereiland verdween in de tweede helft van de vorige eeuw toen de grachten werden gedempt en de Wilhelminastraat werd aangelegd.

De driehoekige vorm van het toenmalige eilandje waren bepalend voor de uiteindelijke vorm van het gebouw. Ook wilde Max van Aerschot met zijn ontwerp de rand van de binnenstad bij het centrum betrekken. Juist omdat het nieuwe gebouw zich op een breuklijn in de stad bevindt, besloot hij deze lijn te accentueren. Het resultaat is een gebouw met twee geheel verschillende gezichten. De vorm, maten, geledingen en materialen zijn aan de statige Wilheminastraat anders dan aan de kant van de Leidsevaart. Bij de kop snijden beide blokken elkaar in één punt: op de as Zuiderstraat. Een directe zichtlijn vanuit de kern van de historische binnenstad op deze stadsrand.

Bij de oplevering van de ING Bank werd het opvallende gebouw door de Vereniging Haerlem reeds bekroond tot nieuw monument voor de stad. Max van Aerschot kreeg bij de opening in 1999 de Zilveren Erepenning toegekend door de historische vereniging.

 “Aan de enige echte negentiende-eeuwse fin-de-siècle allee van Haarlem, de Wilhelminastraat, is in het voorjaar van 1999 een intrigerend gebouw in gebruik genomen. Een gebouw dat al tijdens de bouw door velen in het hart is gesloten. Dat is op zichzelf al bijzonder in een tijd waarin nieuwe gebouwen bijna altijd grenzeloze weerstand oproepen"

 “Max van Aerschot heeft een ontwerp gemaakt met een ingebouwde gedaanteverwisseling. Hij is erin geslaagd  de beide polen – historiserende gebouwen en moderne architectuur – zó met elkaar te verweven, dat één geheel is ontstaan.”    

Haarlems Dagblad, 1999

Project informatie:

  • Adres: Wilhelminastraat 10-12, Haarlem. 
  • Programma: 3500 m2 kantoor, 15 pp in souterain
  • Status: opgeleverd september 1999
  • Publicaties: Architext Haarlem, ISBN90-5105-027-5
  • Architect: Max van Aerschot
  • Opdrachtgever: ING Facilitair Bedrijf Nederland
  • Aannemer: Nelis Utiliteitsbouw
  • Constructeur: Valkenberg Raadgevend Ingenieursburo
  • Foto's: Taco van der Werf